tisdag 6 april 2010

Draktränaren

Vilken underbar film för hela familjen. Handlar om Hicke och hans vänskap med en drake.



Längs en vindpinad kust där det snöar nio månader om året och haglar resten, ligger en vikingaby. Den är som alla andra, förutom det där problemet med drakarna. Titt som tätt gör de flygande bestarna räder över byn och stjäl boskapen. Att döda en drake, de finns i mängder och av olika sort, den ena mer hiskelig än den andra, är en initiationsrit för att bli vuxen. Precis som sina kompisar bär Hicke drömmen om att bli drakdödare. Men han har sin fysik emot sig. För trots att hans pappa hövdingen har en mastodontkropp är Hiccup klen och definitivt ingen påläggskalv i drakdödarbranschen. Han är förpassad till byns smedja där han agerar assistent.





Det Hicke inte har i benen, har han i huvudet. Han har konstruerat en snillrik kastanordning med rep och under en drakattack lyckas han skada en av de mest sällsynta av alla drakar, som kraschlandar en bit från byn. Ingen har tidigare lyckats med det och ingen tror heller på att han har lyckats. När han själv letar upp den kraschade draken för att sätta in nådastöten händer något. Hicke ser samma rädsla i drakens ögon som han känner själv. Han förstår att drakarna inte är så olika människan ändå. Snart utvecklas en hemlig vänskap mellan Hicke och Tandlös som han döper draken till.



Samtidigt som de vuxna vikingarna ute för att leta rätt på drakarnas hemvist. Får Hicke sin stora chans och blir satt i drakdödarträning, fast nu är han inte så sugen på det. Ju mer han lär känna Tandlös och förstå hur drakar fungerar, desto bättre blir han på att manipulera de olika drakarna eleverna ställs inför under träningen. Istället för slag med yxor och påkar räcker det med att klia dem på rätt ställe, eller skrämma dem med en ål. Hiccup går från klen loser till något av byns hjälte.



Rekomenderar alla att se den. Kan knappt vänta tills den går att köpa så jag får se den igen!!

Inga kommentarer: